Svardal Trapp AS   -   Adresse: Glenne, 7298 Budalen   -   E-post: post@svardaltrapp.no   

Trappedetaljer

Ved kjøp av trapp er det mange valg man må ta. Etter at du har funnet en trappemodell som passer inn i ditt hus, må du bestemme deg for materialvalg, overflatebehandlinger, samt eventuelle tilleggsdetaljer.


1. Material

Rimeligste alternativ er furu, og dette ligger ofte inne som standard hos husleverandører. Vi anbefaler derimot å oppgradere, spesielt trinn, til hardtre. 

Furu er et treslag som egner seg godt for maling og beising. Dette er et ganske mykt treslag og egner seg derfor ikke spesielt godt i trappetrinn som er utsatt for slitasje.

 

Eik er et brunt hardtre som kan beises, oljes, vokses og lakkeres. Det bør helst ikke males da det har store porer i treverket. Dette er et hardt treslag som egner seg godt i trappetrinn og tåler stor slitasje.

 

Ask rustikal er et lyst usortert hardtre med innslag av mørke og lyse biter. Kan beises, oljes, vokses og lakkeres. Det bør helst ikke males da det har store porer i treverket. Har et meget fint mønster med variasjoner i. Dette er et hardt treslag som egner seg godt i trappetrinn og tåler stor slitasje. Dette er det rimeligste hardtreet vi selger og er blitt veldig populært.
2. Overflatebehandlinger


Olje er en tørrende mineralolje som frembringer en veldig fin glød i treverket. Dette kan brukes på alle treslag, men egner seg kanskje best på furu og eik. Oljen må etterbehandles 2-3 ganger pr. år i starten for å få mettet opp trevirket tilstrekkelig. Beskytter godt mot flekker og smuss. Tåler ikke mye vasking med såpevann. En evt. Skade på et oljet trinn er meget enkelt å reparere. Kan ikke overbehandles med lakk eller maling.

Beis er kun for farging av treverket og har ingen beskyttende effekt. Krever olje eller lakk over for beskyttelse. Ved beisede overflater er det viktig og etterbehandle med olje eller lakk sånn at ikke det slites igjennom beisfargen.

 

Maling kan gjøres i alle NCS koder. Vår standardfarge er Bomull S-0502Y. Vi bruker en 2-komponent syreherdende oljemaling som er meget slitesterk og kan derfor også brukes på trappetrinn. I noen spesielle tilfeller (veldig tørt klima) kan det oppstå tørkesprekker i malingsoverflaten som følge av at treverket er et bevegelig levende materiale som går ut og inn. Trenger normalt ikke etterbehandles, men på trappetrinn kan det være nødvendig. Evt. Skader kan lett sparkles og males.

 

Lakk gir en meget god beskyttelse av treverket. Vi bruker 2 strøk av 2 komponent syreherdende lakk som kan fås i matt eller halvblank utførelse. På trappetrinn må den etterbehandles hvert 2. til 5. år alt etter slitasje. Reparasjoner av evt. Riper i lakken kan være omfattende, spesielt dersom det er beis under.

 

Osmo dekorvoks har mye av de samme egenskapene som olje. Frembringer veldig fint mønster i ask og eik.Ask rustikal

Hvit lakk Lysegrå beis Osmo dekorvoks, snømatt


Eik


Hvitlakkert Lakkert Mørkegrå beis Oljet   Mørkegrå beis    


Furu


Eikebeis Hvit lakk Lysegrå beis


3. Stusstrinn


Stusstrinn i trappa gjør at den blir helt tett mellom trinna. Hensikten med dette kan være flere.

Dersom trappa skal kles inn med et rom under må den være lukket. Ellers så hindrer stusstrinn at det faller støv fra trappa og ned på evt. Møbler under trappa.

Ulempene med stusstrinn er at den blir mer massiv i rommet og stenger noe for lys.

Med Stusstrinn
Med stusstrinn                                                       Uten stusstrinn


4. Led belysning

Lys i trappen gir et meget fint inntrykk og fremhever trappen som møbel, samt at det lyser opp omgivelsene rundt trappa.

Vi monterer LED striper både i trappevangene, under trappenesene og under håndløpere på veggsiden. Disse må monteres i samarbeide med elektriker og er dimbare.5. Blokktrinn

Dette er en pen detalj som pynter opp inngangen av trappa, samt gjør inngangen mer åpen i trange rom. Leveres enten helt buet eller med avrundete hjørner.
Ta gjerne kontakt med oss for hjelp med disse valgene!Levert av